Scurt istoric

Istorie Decembrie 27, 2011

Parohia a fost înfiinţată prin Decizia 100/1 aprilie 2001, fiind desprinsă din parohia Sf. Andrei din Iaşi, în cadrul căreia s-a luat şi iniţiativa prin osteneala P.C. Pr. Vasile Nechita, parohul Parohiei Sf. Andrei Iaşi. Noua parohie a fost încredinţată spre păstorire P.C. Pr. Paroh  Neculai Dorneanu -  numit de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei prin decizia 101/1 aprilie 2001 - care până la acea dată a fost preot II suplinitor la parohia Sf. Andrei din Iaşi şi redactor la Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Parohia nou înfiinţată a primit terenul pentru construirea ansamblului parohial de la Consiliul Local al Municipiului Iaşi în luna mai 2001, prin intervenţia Sfintei Mitropolii dar şi prin implicarea directă a Protoiereului Protopopiatului II Iaşi, Pr. Vilie Doroşincă.

 

 

 Terenul pe care s-a construit ansamblul parohial a fost locul unde s-a aflat fosta Piaţă Cantemir precum şi o serie de garaje ale locatarilor din zonă. Terenul, în suprafaţă de 1065 mp avea avantajul de a fi în centrul  noii parohii. Dezavantajul consta în faptul că terenul era traversat de un canal colector Rajac, de o conductă de apă potabilă, de un vechi canal termic, de o reţea electrică subterană de mare putere, avea implantat un punct de colectare a gunoaielor într-o manieră ecologică şi… toate trebuiau mutate sau reamplasate pentru a se putea construi. De aceea şi începutul lucrărilor la ansamblul parohial a început tocmai prin pregătirea terenului : a fost închis vechiul canal termic, a fost reamplasată pe teren conducta de apă si canalul colector, a fost desfiinţat punctul de colectare a gunoiului ş.a.  Instalarea propriu-zisă a preotului paroh a avut loc la data de 15 august 2001, hramul parohiei, de către P.C. Pr. Vilie Doroşincă, Protoiereul Protopopiatului II Iaşi. Am săvârşit atunci prima Sfântă Liturghie pe locul actualei biserici, unde am amenajat totul în două corturi de campanie împrumutate de la o unitate militară din Iaşi. A fost un moment deosebit şi unic pentru mine, desigur.

Cert este că în luna noiembrie 2001 s-au început lucrările la Capela „Sf. Mc. Valentina” şi la casa socială. La data de 5 mai 2002, în noaptea de cinstire a Învierii Domnului, s-a săvârşit, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Daniel, prima Sfântă Liturghie (în perioada aprilie 2001 – mai 2002 preotul paroh şi enoriaşii noii parohii s-au bucurat de ospitalitatea liturgică a parohiei Sf. Apostol Andrei, prin bunăvoinţa Pr. Paroh Vasile Nechita şi a Consiliului parohial). Ctitorul Paraclisului şi a casei sociale este Doru Teodor şi soţia sa Valentina, familie de adevăraţi creştini din Iaşi care au răspuns din toată inima chemării preotului Neculai Dorneanu de a sprijini această lucrare sfântă într-un cartier al municipiului Iaşi locuit în cea mai mare parte de pensionari şi creştini cu venituri modeste.

La data de 5 mai 2003 au început lucrările la biserica parohială, pentru ca la data de 29 iunie 2008 aceasta să fie gata de slujbă şi să se slujească atunci prima Sfântă Liturghie în noua biserică parohială, cu hramul Sfânta Mahramă a Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni. Ctitorii principali ai bisericii parohiale sunt tot Doru şi Valentina Teodor – Dumnezeu să le răsplătească în veci jertfa şi credinţa.

Din toamna anului 2007 alături de preotul paroh Neculai Dorneanu  a fost numit pentru a sluji în parohie pe postul II preotul Gheorghe MIhăilă , redactor la Editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Încă din luna mai 2002 programul liturgic al parohiei noastre este zilnic. De luni până vineri se săvârşeşte slujba Acatistului pentru diferiţi sfinţi, miercuri şi vineri seara, se oficiază Sf. Maslu, Sâmbăta şi Duminica se săvârşeşte Sf. Liturghie, iar sâmbătă seara se face slujba Vecerniei. Strana parohiei este înfrumuseţată prin cântare de sorginte bizantină. Încă din 2002 tinerii activează în cadrul Cercului de creaţie Gheorghe Tattarescu, iar de trei ani deja sunt împlinite de tineri din parohie lucrările Cenaclului „Sf. Radu Brâncovenu”. Există şi un program lunar de vizionare de filme creştine în cadrul programului „Pelerinaj la cinematograf”. Din vara anului 2010 credincioşii sunt invitaţi să participe pa programul de voluntariat pentru împodobirea bisericii „Sfinţeşte pe cei ce iubesc podoaba casei Tale”, prin care se doreşte sprijinirea împodobirii în tehnica mozaicului a bisericii parohiale. Se derulează, de asemenea, programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, precum şi programul naţional „Alege şcoala”.